TermWindows 11 is met de 2023-update echt een besturingssysteem voor iedereen. We hebben de nieuwe functies getest

Meer aandacht voor mensen met een handicap

Op het gebied van toegankelijkheid komt bijvoorbeeld real-time transcriptie via machine learning van alles wat door de geluidskaart gaat. Het wordt geactiveerd door de toetscombinatie Windows + Control + L in te drukken en vraagt aanvankelijk om een lokale woordenschat te downloaden: het systeem werkt zelfs zonder permanente internetverbinding.

Terwijl de meeste video-inhoud al ondertitels heeft, zelfs automatische, geldt dit niet voor bijvoorbeeld Teams-vergaderingen of Zoom. Dankzij realtime transcriptie kan een dove het gesprek zonder problemen volgen.

Het ‘bijschrift’, zoals het in het Italiaans heet, neemt het bovenste deel van het bureaublad in beslag, maar kan worden verplaatst als een normaal venster. Een van de bijzondere kenmerken van het systeem is de mogelijkheid om een eigen microfoon op te nemen en vooral om vulgaire inhoud automatisch uit te filteren. De enige beperking op dit moment is de aanwezigheid van alleen het Engelse vocabulaire: het kan niet worden gebruikt met andere talen.

Eindelijk drag & drop op de taakbalk, maar tabbladen in Windows Verkenner pas over enige tijd

Windows 11, zo hadden we vorig jaar gezien, was een beetje een werk in uitvoering: oude apps verborgen onder een nieuwer thema, de ‘donkere’ modus niet vlekkeloos in zijn beheer, en vele andere kleine beperkingen die veel gebruikers tegenhielden, die liever bij Windows 10 bleven. Met de update zijn veel van deze zaken herzien, vooral op het gebied van het menu en de werkbalk. Die laatste, en hier zullen velen opgelucht adem kunnen halen, ondersteunt eindelijk drag & drop: als je een Jpeg-bestand op het Photoshop-pictogram sleept, komt de app op de voorgrond en kun je het bestand, of een groep bestanden, vervolgens automatisch openen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *