Voor Windows 10 heeft Microsoft een fix uitgebracht voor corrupte schijven en blauwe schermen in Windows 10.

Microsoft heeft een bug in Windows 10 herkend en verholpen die kritieke problemen had kunnen veroorzaken op systemen waarop de tool chkdisk wordt uitgevoerd. Dit is een tool die van vitaal belang kan blijken bij problemen op het opslagsysteem van een computer: het kan worden uitgevoerd via de opdrachtregel en stelt u in staat om de volumes van een opslagapparaat te controleren en te zoeken naar logische of fysieke fouten op de metadata van het bestandssysteem. Door het uit te voeren op Windows 10 2004 en 20H2 hadden gebruikers het bestandssysteem kunnen beschadigen en toekomstige toegangspogingen kunnen voorkomen.

Het probleem, en hoe het op te lossen
Microsoft heeft nog niet gespecificeerd op welke Windows-versies problemen kunnen optreden als gevolg van het uitvoeren van chkdsk, een probleem dat momenteel alleen wordt gemeld op de KB4592438 en KB4586853 updatepagina’s die respectievelijk in december en november zijn uitgebracht voor Windows 10 2004 en 20H2. De bug werd gemeld door Günter Born, nadat gebruikers van Planet3DNow hem al publiekelijk hadden gemeld.

Microsoft legt het als volgt uit: “Er is gemeld dat op een klein aantal apparaten waarop deze update is geïnstalleerd, het bestandssysteem beschadigd kan raken na het uitvoeren van de opdracht chkdsk /f, waardoor het apparaat niet meer correct opstart. Het probleem is volgens Microsoft opgelost voor alle onbeheerde apparaten zonder dat tussenkomst van de gebruiker nodig is, hoewel het tot 24 uur kan duren voordat de fix op alle systemen is uitgerold. Om het proces te versnellen, kunnen alle mogelijk getroffen apparaten opnieuw worden opgestart na het downloaden van het bovengenoemde pakket.

Wat te doen bij een reeds beschadigd systeem
Als u al chkdsk /f op uw systeem hebt uitgevoerd, waardoor het bestandssysteem is beschadigd, kunt u proberen het opstarten te herstellen door enkele door Microsoft verstrekte basisstappen te volgen. Het is echter niet zeker dat de stappen zullen leiden tot een volledig herstel van de systeemfunctionaliteit:

Na een aantal mislukte opstartpogingen moet het systeem worden opgestart in de Recovery Console

Selecteer in de herstelconsole Geavanceerde opties

Selecteer Opdrachtprompt

Typ chkdsk /f gevolgd door de Enter-toets

Wacht tot de scan van de opslagschijf is voltooid. Eenmaal voltooid typt u exit gevolgd door de Enter-toets

Het apparaat zou zoals verwacht opnieuw moeten opstarten. Als de herstart naar de Recovery Console leidt, selecteert u Continue – Exit en gaat u verder met Windows 10.

Zodra de stappen zijn voltooid, moet het systeem opnieuw opstarten en de primaire opslagschijf opnieuw scannen. Eenmaal voltooid zou het systeem weer normaal moeten werken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *