HarmonyOS: Android apps werken met het OS, Huawei legt uit waarom

Enkele dagen geleden lichtte Huawei een tipje van de sluier op over de definitieve en stabiele versie van HarmonyOS. Dit eindproduct lijkt veel op Android, tot aan de Easter Eggs toe. Vanuit het oogpunt van interface en code is HarmonyOS een eenvoudige “fork” van Android, een nieuwe software gebaseerd op de broncode van een bestaande software. In dit geval: AOSP (Android Open Source Project).

Bovendien kan HarmonOS zonder problemen een applicatie draaien die oorspronkelijk voor Android is ontwikkeld, wat de beschuldigingen van Huawei’s tegenstanders bevestigt. Om zichzelf te verdedigen tegen het simpelweg imiteren van AOSP, is de Chinese groep naar de mat gegaan.

HUAWEI WIL SOEPELE OVERGANG VAN ANDROID NAAR HARMONYOS

Eric Xu, de huidige voorzitter van Huawei, richtte zich in een verklaring tot de Chinese ontwikkelaarsgemeenschap. “Om de digitale activa van bestaande Huawei-gebruikers van mobiele telefoons en tablets te beschermen, staat HarmonyOS 2 toe dat bestaande Android-applicaties draaien op bepaalde apparaten die met het systeem zijn uitgerust,” zegt Eric Xu. Concreet wil Huawei de overgang van Android naar HarmonyOS soepel laten verlopen.

In eerste instantie heeft de fabrikant geen andere keuze dan Android-toepassingen toe te staan op zijn modulaire OS. Als Huawei een geheel nieuw besturingssysteem had ontwikkeld zonder te vertrouwen op de fundamenten van Android, zou het aanbod van compatibele applicaties op haar toestellen via AppGallery vrij mager zijn geweest. In dat geval zou Huawei gedwongen zijn geweest om zijn ecosysteem nog enkele jaren uit te bouwen voordat het zou kunnen hopen gebruikers aan te trekken. Uiteindelijk maakt de huidige aanpak van de Chinese fabrikant het mogelijk de overgang te versnellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *