HOE HET INTERNET DE VISUELE CULTUUR VERANDERDE

De interpunctie in de titel van het nieuwe boek van Omar Kholeif is in meer dan één opzicht symbolisch. Het onderstrepingsteken in Internet_Art: van de geboorte van het web tot de opkomst van NFT’s gaat verder dan een simpele riff op de taal van computers. “We hebben het over het massamedium van onze tijd. Het heeft alles veranderd’, legt de schrijver, curator en historicus uit. “Vandaar dat het boek de titel Internet ‘underscore’ Art heeft, omdat het internet elk facet onderstreept van hoe we vandaag de dag visuele cultuur consumeren, verteren en produceren.”

Het boek is bedoeld om “een kunstverhaal te vertellen dat parallel loopt aan de opkomst van het internet in een historische context – een verhaal dat een spiegel probeert voor te houden aan de constante cultuur van speculatie rond kunst, esthetiek en digitale cultuur”, zegt Kholeif . Het begint met het rechtzetten van wat de ongrijpbare term ‘internetkunst’ werkelijk betekent, door uit te leggen dat het ‘niet noodzakelijkerwijs kunst voor de computer is of zelfs maar kunst over de computer. In plaats daarvan is het kunst die wordt geproduceerd met een bewust bewustzijn van de genetwerkte aard van onze collectieve cultuur.” Wat klinkt als een niche-kunststroming voelt plotseling alsof het overal is. Het boek zelf is misschien wel het beste voorbeeld van hoe breed ‘internetkunst’ kan zijn. Kholeif putte uit alle hoeken van het internet, maar schreef het meeste met de hand.

Het startpunt van Internet_Art is 1989, het jaar waarin Tim Berners-Lee het World Wide Web uitvond in Cern, en loopt door tot vandaag, met relatief kleinere slothoofdstukken gewijd aan snel evoluerende technische innovaties zoals de metaverse en non-fungible tokens (NFT’s), die pas de laatste paar jaar in het reguliere bewustzijn zijn doorgedrongen. Een vervolg op dit boek, geschreven in 30 jaar tijd, zou er ongetwijfeld heel anders uitzien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *