Hoe werken chatbots?

AI-chatbots zijn geprogrammeerd om online vragen te beantwoorden in natuurlijke, mensachtige taal.

Ze kunnen alles schrijven, van toespraken en marketingteksten tot computercode en essays van studenten.

Toen ChatGPT in november 2022 werd gelanceerd, had het binnen een week meer dan een miljoen gebruikers, aldus OpenAI, het bedrijf erachter.

Microsoft heeft er miljarden dollars in geïnvesteerd en het product vorige maand opgenomen in zijn zoekmachine Bing.

Het heeft ook plannen onthuld om een versie van de technologie naar zijn kantoor-apps te brengen, waaronder Word, Excel en Powerpoint.

Google is een langzamere en meer voorzichtige hardloper in de generatieve AI-race met zijn versie, Bard, die om te beginnen in de VS en het VK wordt gelanceerd. Gebruikers moeten zich registreren om het uit te proberen.

Bard is een afstammeling van een eerder taalmodel van Google genaamd Lamda, dat nooit volledig voor het publiek is vrijgegeven. Het trok echter veel aandacht toen een van de ingenieurs die eraan werkte, beweerde dat de antwoorden zo overtuigend waren dat hij dacht dat het bewust was. Google ontkende de claims en hij werd ontslagen.

Google senior product director Jack Krawczyk heeft de BBC verteld dat Bard “een experiment” is en hij hoopt dat mensen het zullen gebruiken als een “lanceerplatform voor creativiteit”.

Hij liet me een voorbeeld zien van hoe hij Bard had gebruikt om hem te helpen bij het plannen van het verjaardagsfeestje van zijn jonge kind.

Het bedacht een thema waarin de liefde van zijn kind voor konijnen en gymnastiek was verwerkt, vond het adres van een locatie die hij noemde en stelde gezelschapsspellen en eten voor.

“Zoveel van de [media] berichtgeving is dat AI de held is”, zei Krawczyk. “Ik denk dat de mens de held is en grote taalmodellen zijn hier om creativiteit te ontsluiten.”

Terwijl de kennisdatabase van ChatGPT maar tot het jaar 2021 reikt – het kan bijvoorbeeld geen antwoord geven op vragen over de recente aardbeving in Turkije en Syrië – heeft Bard toegang tot actuele informatie. Het legde me een nieuwsbericht uit over het verbod op TikTok op telefoons van de Britse overheid, een paar dagen geleden gepubliceerd op de BBC-website.

Het is geprogrammeerd om niet te reageren op aanstootgevende aanwijzingen en heeft filters om te voorkomen dat het schadelijke, illegale, seksueel expliciete of persoonlijk identificeerbare informatie deelt, maar “zoals elke methode zullen deze vangrails af en toe mislukken”, zei Zoubin Ghahramani, vice-president van Google Research.

Vergis je niet, dit is een uiterst voorzichtige productlancering, ongeveer zo ver mogelijk verwijderd van de vroegere bravoure “snel gaan en dingen breken” uit de begintijd van de grote technologie.

Toen ik vroeg of het bedrijf nerveus was, pauzeerde de heer Krawczyk voordat hij antwoordde dat de benadering van de lancering van Bard “opzettelijk” was.

Als Google zenuwachtig is, heeft dat een goede reden om dat te zijn.

Ondanks alle opwinding die rond dit soort technologie bestaat, zijn er horrorverhalen over enkele van de meer verontrustende dingen waartoe ChatGPT is gemanipuleerd, en er bestaat ook de vrees dat deze krachtige tools, die momenteel nog in de kinderschoenen staan, uiteindelijk een enorme bedreiging voor veel verschillende soorten banen.

Er is ook – en dit is met name relevant voor Google – een theorie dat chatbots op een dag de lucratieve business van zoeken op internet helemaal zouden kunnen vervangen. Waarom zou u door pagina’s met links naar zoekresultaten bladeren als u maar één netjes geschreven antwoord kunt krijgen? Google kan het zich niet veroorloven om uit de race te raken.

De heer Krawczyk en de heer Ghahramani spraken veel over de verantwoordelijkheid en principes die bij de technologie horen. Ze vertelden me zelfs over de enorme datacenters die Bard van stroom voorzien, en hoe ze die willen laten draaien op hernieuwbare energie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *