Hoe haal ik een Windows licentiesleutel op en bepaal ik of deze opnieuw kan worden gebruikt op een andere PC?

Wat is het verschil tussen OEM, Retail en Volume licenties?

Eenvoudig gezegd zijn OEM-licenties vooraf geactiveerde licenties die worden geleverd bij nieuwe computers waarop Windows al is geïnstalleerd en klaar voor gebruik. Deze licentie is in feite verbonden met de machine waarop zij staat en kan alleen daarmee worden gebruikt. OEM-licenties worden gewoonlijk rechtstreeks in het BIOS of de UEFI-firmware van de PC opgeslagen. Daarom hoeft u uw kopie van Windows niet opnieuw te activeren wanneer u Windows opnieuw installeert vanaf een herstelpartitie op de pc.

Windows Retail-licenties zijn commerciële licenties, die u online of bij een officiële wederverkoper in doos of doos hebt gekocht. In de gedematerialiseerde (of digitale) versie wordt de licentie aan uw computer gekoppeld en aan uw Microsoft-account gekoppeld. Concreet hoeft u op een nieuwe machine alleen maar verbinding te maken met internet en u te identificeren met uw Microsoft-account, zodat Windows automatisch wordt geactiveerd. Als u een versie in doos hebt gekocht, moet u een fysieke installatieversie van Windows hebben (zoals een dvd, of een USB-sleutel in het geval van Windows 11). De licentie staat meestal ergens in de doos geschreven. Kleinhandelslicenties kunnen van de ene naar de andere machine worden overgedragen, maar kunnen slechts op één PC tegelijk worden gebruikt.

Volume Windows-licenties zijn, zoals de naam al zegt, licenties die in partijen worden verkocht aan bedrijven, verenigingen, overheden, het onderwijs, enz. en die op een beperkt aantal computers kunnen worden geïnstalleerd. Zodra deze limiet voor het aantal computers dat Windows mag activeren is bereikt, kan die licentiesleutel niet meer op een andere machine worden geïnstalleerd. Dit is typisch het soort licentie dat u kunt vinden in aantrekkelijke aanbiedingen waar de Windows 11 activeringssleutel wordt aangerekend voor minder dan tien euro. Deze licentiesleutels kunnen eventueel worden hergebruikt, op voorwaarde natuurlijk dat het maximumaantal keren dat zij mogen worden gebruikt, niet is overschreden.

Hoe weet u of uw licentiesleutel herbruikbaar is?

Om te bepalen of de Windows licentiesleutel die op uw oude machine is gebruikt, opnieuw kan worden gebruikt op uw nieuwe PC, volstaat een eenvoudige opdrachtregel.

  1. Open Opdrachtprompt
    Gebruik vanuit een Windows Administrator sessie de sneltoets Windows + R, typ dan cmd in het Run venster dat verschijnt en druk op de Enter toets om te bevestigen.
  2. Bepaal het type van uw licentiesleutel
    Om het type licentiesleutel te achterhalen dat wordt gebruikt om de kopie van Windows op uw PC te activeren, kopieert en plakt u de opdracht Slmgr -dli in de opdrachtprompt en drukt u op de Enter-toets op het toetsenbord om te bevestigen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *