Belemmeringen voor WiFi thuis

We hebben vaak gemerkt dat het WiFi-signaal thuis bepaalde plaatsen of kamers in huis niet goed bereikt, waardoor de internetverbinding onstabiel is of veel trager dan normaal. In feite kunnen er verschillende obstakels zijn die een goede verspreiding naar alle delen van ons huis verhinderen. Uiteraard gaat de eerste gedachte uit naar de muren, vaak van beton. Maar ook sommige onvermoede meubelstukken zoals spiegels, het televisietoestel, de koelkast of de microgolfoven kunnen interfereren.

Om het WiFi-signaal van onze huisaansluiting (en bijgevolg de internetverbinding) te verbeteren, volstaat het vaak de router te verplaatsen naar een meer strategische, vrijere locatie die alle obstakels vermijdt die de voortplanting van het signaal in onze woning verstoren. In feite moeten we de WiFi-router zien als een gloeilamp die zijn licht in de omgeving uitstraalt. En net zoals een gloeilamp op een plafond of plank zonder obstakels wordt geplaatst om het licht beter te kunnen uitstralen, zo moet de router uit de buurt van obstakels worden geplaatst zodat hij het internetsignaal beter kan verspreiden.

Meubilair dat het WiFi-signaal belemmert
Water is een natuurlijk scherm dat radiogolven gemakkelijk tegenhoudt, dus het principe is om nooit een router in de buurt van bijvoorbeeld een aquarium te plaatsen.

Andere meubelen die signaalverspreiding blokkeren zijn boekenplanken, dus plaats de router niet pal op een plank, vooral niet als de boekenplank vrij lang is en vol staat met boeken. Spiegels aan de muur en als ze groot zijn, zijn ze ook een krachtig obstakel.

Een ander obstakel voor het WiFi-signaal is de metalen plaat die het scherm van een TV-toestel vasthoudt en tevens als elektromagnetisch schild fungeert.

Als de router in de keuken wordt geplaatst, let dan op de aanwezigheid van huishoudelijke apparaten die als onoverkomelijke muren voor het WiFi-signaal fungeren: de koelkast, de afwasmachine, de magnetron (die ook stoort), de boiler, de wasdroger en de wasmachine blokkeren het.

Natuurlijk kunnen ook de muren van het huis de radiogolven blokkeren, vooral als ze van beton zijn of metalen balken, draadgaas en pennen of bouten hebben.

Vloeren blokkeren ook wifi signalen
In huizen met meerdere verdiepingen ligt vaak een betonnen of een laminaatvloer, twee materialen die als een scherm werken en voorkomen dat het signaal zich voortplant.

Het stralingsverwarmingssysteem (water plus metaal) bevat ook elementen die het WiFi-signaal tussen de verdiepingen kunnen blokkeren.

Hoe het WiFi-signaal te versterken
De beste oplossing is de router zo te verplaatsen dat hij niet tegen obstakels aanloopt. Vervolgens moet worden vastgesteld op welke punten zich onoverkomelijke obstakels bevinden en moeten deze punten op de plattegrond van het huis worden aangegeven.

Op dat moment zal het nuttig zijn het signaal te versterken met een vermaasd systeem dat bestaat uit antenneknooppunten die op strategische punten zijn geplaatst, om het signaalbereik in alle kamers van het huis te vergroten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *