Waarom gebruiken we een ATY toetsenbord?

Elke dag gebruiken we een ATY-toetsenbord op onze computers en smartphones. Voor ons is het vanzelfsprekend, maar als je erover nadenkt, is deze opstelling niet echt logisch. Dus waarom gebruiken we het ATY (of QWERTY) -formaat op onze machines? Deze reden heeft absoluut niets met computers te maken. Wij leggen u alles uit.

>>>>>>FZ06XL voor HP Envy 16-H0787NR 16-H0000TX 16-H0001TX

Als je nadenkt over de toetsenbordtoetsen, of het nu op je computer of je smartphone is, realiseer je je al snel dat het niet veel zin heeft. Tegenwoordig zijn we eraan gewend en hebben we allemaal geleerd om snel te typen in dit formaat, maar het is verre van logisch. Waarom staat de A naast de Z, waarom zijn de S en de D naburig? Daar is natuurlijk een bepaalde reden voor, en we zullen het je uitleggen.

De oorsprong van deze regeling heeft niets met computers te maken. Om te begrijpen moet men teruggaan naar de jaren 1870, meer bepaald naar de Verenigde Staten. Het was Christopher Scholes, een en uitvinder uit Wisconsin, die het idee had om de sleutels op deze manier te plaatsen.

>>>>>> FPB0362S voor Fujitsu FMVNBP225

HET QWERTY-FORMAAT IS GEBOREN MET DE SCHRIJFMACHINE, NIET MET DE COMPUTER
Het idee is simpel: stenografen tijd laten besparen. Schrijfmachines bestonden al, maar namen duizend verschillende vormen aan. Sommigen leken op piano ’s met ivoren toetsen en anderen hadden een bal waarop de letters waren geplaatst (Hansen-type bal). Scholes zocht een praktischer en universeler systeem uit te vinden: de typemachine zoals we die nu kennen.

Hij stelde zich dus een systeem voor waarbij de toetsen in vier rijen uitgelijnd waren. Helemaal aan het begin werden ze op alfabetische volgorde geplaatst. Als je erover nadenkt, niets logischer! Maar na de feedback van vele “beta testers”, beseft hij al snel dat er een heel gênant probleem komt om deze mooie monteur te stoppen. Elke sleutel is verbonden met een staaf die met inkt op het papier slaat. Het probleem is dat vaak de staafjes de neiging hebben te botsen als je snel twee naast elkaar liggende toetsen aantikt en dit de machine blokkeert.

>>>>>> 260V-4S1P voor Xiaomi E10

Het systeem is dus goed, maar vraagt om een aanpassing. Daardoor bedacht Scholes een nieuwe toetsenbordindeling. Het idee is om de veelgebruikte letters bij elkaar (zoals S en T) van elkaar af te zetten om schokken te voorkomen. Sommige onderzoekers gaan verder door te geloven dat Scholes zich door de walrus liet inspireren om zijn toetsen te plaatsen (zoals Z, S en E die op het moment van de beperking erg dichtbij zijn en die hier verticaal uitgelijnd zijn). In 1868 patenteerde hij zijn uitvinding voor de verkoop en in 1874 kwam de eerste typemachine met deze opstelling op de Amerikaanse markt: de Remington No 1. De QWERTY was geboren, maar zal in 1878 zijn definitieve vorm aannemen met de Remington No 2. Een eeuw later zullen computers hetzelfde formaat hergebruiken voor hun toetsenborden. Soms de mechanische problemen, maar de gewoonte bleef.
MAAR WAAROM HEBBEN WE IN FRANKRIJK EEN ATY TOETSENBORD?
Het QWERTY-formaat werd al snel een must voor alle typemachines. Sommige landen hebben aanpassingen gedaan. In Duitsland zijn bijvoorbeeld de Z en Y omgeschakeld. Het Turkse toetsenbord (F) is totaal anders om zich aan te passen aan taalspecifieke kenmerken. Frankrijk maakte ook een grote verandering door toen het aan het begin van de 20e eeuw QWERTY transformeerde in ATY.

Waarom? Goed… niemand weet het! In werkelijkheid is het fysiek niet praktischer dan een QWERTY-toetsenbord om de taal van Molière te schrijven (dit is een gebruikelijke vraag), maar het blijft een raadsel. Een in tijdens het ontwerp van de eerste Franse machines? Een ambitie om zich te onderscheiden van de Angelsaksen? Alle theorieën zijn toegestaan.

Merk op dat QWERTY niet de enige lay-out is die vandaag bestaat. De Dvorak-lay-out, geboren in de jaren dertig, zou het meest optimaal zijn om in het Engels te schrijven. De beroemde Bépo-lay-out is daarentegen ontworpen om zo effectief mogelijk te zijn in het Frans. Maar gewoonten werken hard en QWERTY (of ATY hier) lijkt onbreekbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *